ДатаАвгуст, 2019г.
АвторЕлена Стойчева

ПРЕЖИВЯВАНЕТО В УЧИЛИЩЕ SUMMERHILL, LEISTON, SUFFOLK, UK

,,Ако се погрижим за емоциите си, интелектът ще започне да се грижи сам за себе си”

За първи път откакто съществува, а това вече е един век, училище Summerhill отвори врати за външни лица. Събитието беше 5 дни с цел да се потопим във философията и атмосферата на училището и да се запознаем лично с учениците, учителите, създателите, правилата и функционирането на това утопично самоуправленско училище. Гостите на събитието бяхме от над 30 държави от целия свят, голяма част от които работят към демократични училища или търсят по-хуманна и функционална алтернатива на стандартните образователни модели.

Защо Summerhill е различно училище?

Това е първото училище, където децата се самоуправляват чрез демократично самоуправление и имат реални условия да изживеят и осъзнаят свободата да правиш всичко, без да пречиш на околните. Второ, учениците имат възможност да избират дали и кои предмети да посещават, спрямо личните си интереси и влечения. Философията на училището поставя голяма част от общоприетите разбирания за възпитание и образование под въпрос и смело чупи клишетата. Например това, че родителските очаквания, предпочитания и преценки често пречат на детето да осъществи потенциала си и създават гняв в него, тъй като не са съобразени с естествените му наклонности и темпо на развитие. За това и училището е на принципа на пълен пансион, което прави процеса на изграждане на независимост, самостоятелност и психично здраве при децата толкова устойчив. Друг е въпросът, че точно този краен избор поставя на кантар и възприемането на такова училище на по-масов план. Интересна беше личната среща с родители на бивши и настоящи ученици в Summerhill и тяхната мотивация да дадат децата си тук, как се чувстват и какви са всички страни на този избор.

Как децата се саморегулират?

Тъй като в това пространство са създадени прекрасни условия за процъфтяващо емоционално и социално развитие и за разрешаване на проблеми, децата израстват с достатъчен ресурс и позитивна самооценка. Едно от най-ценните преживявания от посещението беше реалното участие на нас гостите в така наречения MEETING, събрание в което се изясняват важните теми и предстоящи събития и ако има възникнал казус , то той се поставя за разрешаване и се гласува коя е най-добрата следваща стъпка. Събранието се води само от ученици: (senior ученици), наречени омбудсмани(които се грижат за мигновеното разрешаване на конфликтни ситуации), председател, секретар и офицер по глобите :), които се сменят на ротационен принцип. А всеки присъстващ ученик, учител или друг от персонала, разполага със свободата на своя ГЛАС. Обикновено това събрание се случва по 3 пъти седмично или по-често, ако има наложителен случай.

Правила?!

Училището има книга с над 450 правила, създадени ОТ УЧЕНИЦИТЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ, които непрекъснато се обновяват спрямо нововъзникналите ситуации. За пример, правилата за екранните устройства включват балансирана употреба на технологии, определени часови рамки, в които е уместно да се използват телефони, социални медии, игри и др. Винаги когато се нарушат правила се прави разграничение между самата ПОСТЪПКА, която е неприемлива и даденото ДЕТЕ, което винаги остава прието и неосъждано. В Summerhill love=approval. По думите на самите ученици, дори, когато някой ученик е наказан от общността да почисти например създадената от него бъркотия, той се чувства защитен, защото познава своите права, има възможност да се изрази и знае, че ако към него се прояви незачитане, то той също ще бъде защитен.

Играта и образователният процес

Децата имат право да играят колкото искат. Ето защо в обучителния процес рядко се използват игри; децата влизат в учебните часове по лична мотивация и имат желание за буквален процес на учене, а не да се “маскира” научаването с игра. Децата са обградени от интересна информация и стимули за развитие, като се следва естественото любопитство на детето, а не предизвиканото. Както сами казват в Summerhill : “Learn as you run”

Отношението на учителя

Винаги, когато ученик прояви интерес и любопитство към нещо, учителят се отзовава на мига. Учителите са предимно млади, вдъхновяващи, с дълбоки професионални умения и креативен подход.

След Summerhill

Завършили Summerhill-ци, някои от които вече преподаватели в престижни университети, споделиха, че водещи за тях по отношение на образователния процес остават въпросите:
“Какво е и за какво служи образованието?
Чии интереси се обслужват?
Това ли е информацията, от която се нуждая? “

😐🤨Трудностите, които срещат младежите, завършили през последните 5 години
☺Границата на самоирония и хумор с другите (често другите са по-тънкообидни)
Саморегулирането при съвместен живот (общ боклук, неизмити чинии)
Че състудентите им, учили по стандартен начин по-трудно се възползват конструктивно от свободата си в студентските години, свикнали са и очакват да им казват какво да направят, кое е най-доброто за тях и др.
Цялата база на училището създава прекрасни условия за щастливо детство, а във въздуха там витае дух на радост, хумор, одобрение и човечност!
😍😍😍Усещането от запознанството с учениците на Summerhill
– че са осъзнати
– с много чувство за хумор
– наясно с емоционалните си граници
– чувстват се комфортно в телата си
– емпатични, отворени и приемащи
– уверени
– с позиция
– цялостни

Забавленията

Забавленията в Summerhill са вкусни и пристрастяващи, древни и вечни колкото света, красива грамофонна музика, музика на живо от учениците, весели и динамични игри, театър и много други, които за радост успяхме да преживеем!

Бяхме приети много топло, усещането беше за дом, заедност, приятелство, празнуване на живота и готовност за споделяне!
Благодаря Summerhill за experience-a :)!
Summerhill е не само за тези, които не се вписват, както биха си помислили много хора, нито е само една извадка тип живот в саксия, който не може да се адаптира към света, а е една смела позиция към живота, която заслужава внимание. Семенцето, което такива места посяват в нас ни свързват с хармонията и радостта.