Цялото интервю на Татяна Гаркавазя с Е. Стойчева в ,,Културни прозрения", 10, 2020

Как да научим чужди езици бързо със сугестопедия – българското откритие, използвано в световен мащаб

1. Моля, представи се. 

Преподавател съм по английски език от 2006г, а от 2014г. прилагам метода СУГЕСТОПЕДИЯ. За мен тази професия е и призвание. Вярвам, че ученето се случва там, където умът и сърцето се пресичат.

Правя работилници за ученици и учители за умения за учене.

 С времето започнах да създавам ателиета и курсове с творческо изразяване. Завършила съм и арт терапия.

             2. Защо реши да посветиш кариерата си на метода „Сугестопедия“, след като той изпадна във забрава в България?

Откакто започнах да преподавам, още като студентка в първи курс, експериментирах с разнообразни техники за подобряване на паметовите способности на учениците. За това и в последствие започнаха да ме канят да преподавам ,,по различен начин“. Запознах се с някои книги на проф. Д-р Лозанов докато работех в държавно училище и имах възможност за много свобода в часовете по английски, но на цената на високи резултати. Постепенно усетих, че бях изпробвала и изследвала много успешни техники и най-вече открих, че ключова е нагласата ми в часовете. Тогава започна моето дългогодишно обучение и израстване чрез метода СУГЕСТОПЕДИЯ.

Водещи за мен станаха не точно техниките, а подходящата среда и емоционален фон, които превръщат ученето в комуникация и пространство за изразяване.

3.  Методът на Лозанов за учене на чужди езици е сертифициран от ЮНЕСКО през 1978 г. Но през 90-те Лозанов премества училището си в Австрия. Как е да въведеш отново новаторската, но пренебрегвана от дълго време методика в България?

Когато стартирах през 2014г наистина малцина бяха чували за този метод и беше напълно неутъпкана пътека. Но може би вярата, ентусиазмът и успехът на начинаещия ми помогнаха много и нещата се получиха. После се обучих и в чужбина в последния вариант на метода и след това в студиото на ЗаЕДНО  сертифицирахме нови преподаватели сугестопедагози за България и така започнах да подкрепям и колеги.

Целият процес беше като едно малко чудо на базата на стандартното образование. За радост, вече не е така!

4. Ключовата характеристика на сугестопедията е да помогне на хората да разкрият своя потенциал и да повишат тяхната увереност. Какви други благоприятни странични ефекти има?

Има дълготраен разгръщащ ефект върху цялата личност, чувство на вдъхновение, хората се наспиват по-бързо, не се уморяват, започват да спазват още по-здравословен начин на живот, създават много добри приятелства в курсовете, предприемат смели лични промени след обучението. Развиват нови хобита и интереси. Редовно след и по време на курсовете за възрастни някой се записва на пиано, грънчарство, започват да рисуват, да пишат поезия и други. Това е защото освен паметовите заложби, се разгръщат и творческите резерви.

5. Как използваш различни творчески техники (изкуство, музика и т.н.) за различни възрастови групи?

Относно възрастта, често могат да се използват еднакви активности както за възрастни, така и за деца, но с различна психологическа атмосфера и начин на предлагане. Думата сугестопедия води началото си от значението- начини на предлагане. Акцентът е как ще се създадат условията за ученето, а не техниките сами по себе си.

 Изкуството и музиката са заложени като интегрирана част към целия процес и имат своето образователно и емоционално ,,присъствие. Например има дидактични песни, с които се усвоява езикът в поток или дадена граматика.

Много често творческото изразяване се случва през нещо много универсално – създаването на интересни изречения и истории, които имат за основа целевата лексика и граматика, но са пресъздадени през личната креативност на всеки курсист. Да успеят да откликнат с чувство за хумор на изказването на друг курсист на чуждия език също е творчески акт.

 

6. Разкажи ни по-подробно за постиженията на твоите ученици и как те преодоляват психологическите бариери при усвояването на нови умения.

Десугестивното обучение работи с натрупване и спонтанно активиране на заложения запасЕн материал, за това и резултатите не са видими ден за ден. Обикновено от средата на едно обучение започва да се наблюдава видимо активиране и автоматизиране на съвсем нови езикови структури и реална комуникация между обучаемите. Самото преживяване, че могат да се изразят и са изградили устойчиви връзки за структурата на езика бута бариерата.

Имам интересни случаи като курсисти, които обикновено след курс сменят работата си и вече разговарят на английски, други, които са тръгвали сами към Лондон по следите на оригиналния учебен сценарий на Д-р Гатева, само след едномесечен досег с езика и още.

Преживяването по време на обучението за деца и възрастни е като игра и като приключение, те могат да си изградят нова биография и да участват в реални езикови предизвикатества, което също създава възможност да преодоляват свои граници.

7. В днешно време има много иновативни курсове за личностно и професионално развитие, но хората често не успяват да се възползват от тях. Как може сугестопедията да помогне на възрастните да научат нещо ново?

       С преживяването на цял процес, който е като едно пътуване, отвежда те на ново място. Да решиш да участваш означава, че вече си се осмелил да си в ролята и на ,,незнаещ“, т.е. учещ J.

8. Друг проблем за възрастните е важността от отучаването на остарели начини за постигане на умения, тъй като те пречат да се прилага нещо ново. Какво може да предложиш в този случай?

Ако човек установи, че нещо му пречи , за да прилага новото, той намира своя уникален начин, за да се отключи за нови модели на мислене и действие. А и ако не го направим, обикновено получаваме ,,интересни“ житейски провокации, които да ни разчупят и да ни дадат нови гледни точки.

Колкото до метода, той наистина е пример за това как да те постави в други условия, в които осъзнаваш, че научаваш много по нов и необикновен начин.

 А при децата няма особена нужда от отучване, дългосрочно се поддържа любознателността и интересът им към новото.

9. Възможно ли е постоянно да се просперира от ученето на всяка възраст. Ако да, как да се  направи правилно?

Нашият мозък е пластичен и всеки ден той е различен от предния, въз основа на всяко ново нещо, което се случва и информация, която научаваме. Така че, колкото повече го упражняваме както е и с мускулите, толкова повече невронните мрежи се обновяват. Ученето на език с приятен учител, спортът, здравословното хранене, нови неопитвани дейности и др. са прекрасни начини да поддържаме мозъка в добра форма.

 

10. Кои книги и ресурси може да предложиш за възрастни, за да активират възможностите си за учене и да се възползват от метода „Сугестопедия“?

Личното преживяване през такова обучение отключва много ресурси за асоциативно усвояване и на друга информация. Само през книга, т.е. само през интелектуалното, без преживяването, би могло много трудно да се активират нови възможности.

И размечтах се, защо не и моята бъдеща книга за съвременния ми прочит и опит с метода 🙂