Статии

Насладете се на полезни и приятни статии, в които науката и изкуството вървят ръка за ръка.

Статиите са преведени и на английски!

 

 

Blog

Enjoy the useful and interesting blog articles where science intersects with art. 

The articles have a translation in English if you scroll down!

 

 

Дата04. 2021
Автор:Елена Стойчева

Присъствието на преподавателя

Присъствието е най-ценното качество на всеки учител, фасилитатор на групи и водещ като цяло. Да присъстваме означава да сме напълно ,,тук и сега” и цялото ни внимание да е насочено към настоящото преживяване.
Дата04.2021
АвторЕлена Стойчева

Играта в образователния процес

Въпросът е как в днешната действителност, в българското училище да не се стига до неприятното преживяване от ученето и липса на смисъл в децата.

…ако образованието е органична част от живота, то ще включва и забавлението, без то да е бягство или отклонение от ученето.

Дата03. 2021
Автор:Елена Стойчева

Да учиш е различно от научаването

Няма еквивалент в стандартните системи на изучаване, тъй като тук се започва директно от потапяне в дълбокото и навлизане с невидимо натрупване на знания, което избликва по-късно от обикновено.
Дата01.2021
АвторЕлена Стойчева

Семейни констелации и сугестопедия ЗаЕДНО

Методът Семейни Констелации допълва  разбирането ми за

 възпитанието, образованието и 

отключването на потенциалите, 

с което се занимавам вече над 10 години.

Още когато се докоснах до сугестопедията, (,,ученето с любов”), за мен същественото беше, че способностите ни да се разгръщаме зависят от средата, от майчиното отношение, от преминаването отвъд обусловеностите ни. 

Дата12.01.2021
Автор:Елена Стойчева

За самоделните илюстрации на уебсайта ЗаЕдно!

Вероятно това, че винаги съм обичала да рисувам и да се изразявам творчески ме отведе преди няколко години до прекрасната работилничка на...
Дата07.11.2020
С участието на:Тихомир Тричков PicTiho

Как снимките Тихомир Тричков участват в курсовете по метода ЗаЕДНО по англ. език?

Т. Тричков е известен фотограф, чиито кадри участват в публикациите на National Geographic, Smithsonian и др.

Някои от фотографиите, които той предостави с образователна цел на ЗаЕДНО участват като живо присъствие в курсовете за деца и възрастни.

Снимките са вплетени в преживяването на курса като творчески провокации.

Дата10.2020
ИзточникКултурни прозрения, Татяна Гаркавая

Пълното интервю: Как да научим чужди езици бързо...

интервю с Е. Стойчева на Татяна Гаркавая за ,,Културни прозрения"

Запознах се с някои книги на проф. Д-р Лозанов докато работех в държавно училище и имах възможност за много свобода в часовете по английски, но на цената на високи резултати. Постепенно усетих, че бях изпробвала и изследвала много успешни техники и най-вече открих, че ключова е нагласата ми в часовете. Тогава започна моето дългогодишно обучение и израстване чрез метода СУГЕСТОПЕДИЯ.

Водещи за мен станаха не точно техниките, а подходящата среда и емоционален фон, които превръщат ученето в комуникация и пространство за изразяване.

Дата10.2020
ИзточникКултурни прозрения, Татяна Гаркавая

Как да научим чужди езици бързо със сугестопедия – българското откритие, използвано в световен мащаб

Интервю на Татяна Гаркавая с Е. Стойчева, блог,,Културни прозрения"

Водещи за мен станаха не точно техниките, а подходящата среда и емоционален фон, които превръщат ученето в комуникация и пространство за изразяване. Oбучих се и в чужбина в последния вариант на метода и след това в студиото на ЗаЕДНО сертифицирахме нови преподаватели сугестопедагози за България и така започнах да подкрепям и колеги.

С годините адаптирах разнообразно съвременно съдържание през призмата на метода, така че обучението да обхваща и да е ефективно както за ученици, така и за възрастни. Водя основно курсове и уроци по английски за ученици от 8 до 11г., както и разговорни курсове за 15+г. и възрастни, с цел те да усвоят езика говоримо и писмено, без това да представлява трудно или неприятно усилие за тях. Правя работилници за ученици и учители за умения за учене.

Дата09.2020
АвторЕлена Стойчева

За фрагментарното учене и доверието

Статия за Mediacafe.bg

Колкото повече се натрупват пасивни цялостни познания, толкова повече айсбергът се показва над повърхността.

За това и ефективното учене не се случва като отчитаме резултата от днес за утре. Това е дълъг процес на формиране на нова невронна мрежа, който укрепва все повече с времето…

Всъщност, този тип фрагментарно учене опира до задоволяване на недоверието ни, че ако усвоим първо малките сегменти, ще можем да виждаме по-бързо резултата от преподаденото и така ще надграждаме постепенно. Което звучи логично, но само донякъде.

Дата06.2020
АвторЕлена Стойчева

ДЕСУГЕСТИРАНЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

EN: Desuggestion in Learning

Когато образователният процес включи десугестия, то вече, например, езиковият курс не е просто продукт който единствено следва функцията (научаване на част от чужд език), а се явява цял процес, който променя и поведението на участниците.

Така преподавателят се превръща в инструмент за развиване на любов към ученето. 

Дата15.05.2020
АвторЕлена Стойчева

Невронно учене

Neuron-based Learning concept

Можем да учим, докато следваме огледално естествените функции на тялото си; така че да подкрепим свързаността на невроните в нашия ум и преноса на информация между тях!

Дата04.2020
АвторЕлена Стойчева

Невропластичност, автофагия и способностите ни да учим.

Neuroplasticity, autophagy and learning abilities.

Можем да учим, докато следваме огледално естествените функции на тялото си; така че да подкрепим свързаността на невроните в нашия ум и преноса на информация между тях!

ДатаАприл, 2020
АвторЕлена Стойчева

ПреПОДАВАТЕЛят, Симатиката и 5G мрежите :)

,,Всичко има трептене и произвежда вибрация, която се предава към околната среда. “ проф.д-р Г. Лозанов,Десугестивно обучение,стр.30

Както знаете, като преподавател обичам примери, в които науката и изкуството се пресичат. За това, ако не Ви е попадало, насладете се на магията на…

Дата02.04.2020
АвторЕлена Стойчева

Как арт техниките могат да се използват в образователния процес?

продължение на статията за експр.арт техники

Арт техниките могат да бъдат интегрирани във всякакъв образователен процес…Всяко едно сухо съдържание може да се обживи като се създадат рисунки, схеми, форми или макети, които да послужат за по-доброто разбиране, представа и демонстриране на учебния целеви материал.

ДатаАприл, 2020
АвторЕлена Стойчева

Периодът на изолация и арт терапията

За това се почудих как мога да бъда полезна с това, което имам. 

Така че периодът на изолация провокира и мен да разкрия нова резерва в себе си…

…някои от упражненията, които подбрах целят да Ви свържат със здравото, устойчивото и силното във вас, един вид енергия, от която можем да черпим, а източникът е в нас. 

ДатаМарт, 2020
АвторЕлена Стойчева

Експресивните арт техники като творчески инструмент

Арт терапията има потенциала да лекува травми, но експресивните техниките могат да се използват и като творчески инструмент. Те вече са широко разпространени като средство-стимул в ежедневието и в образованието, в бизнеса и в комуникацията, в планирането на конкретни цели, в генерирането на идеи…

Дата10.03.2020
АвторЕлена Стойчева

Извадка от „За образованието“ на Боян Боев

“Основният образователен принцип трябва да бъде свободното възпитание. "

Ще обобщя с извадки и ключови моменти какво представлява работещото и подхранващото образование според Боян Боев, един от най-близките ученици на Учителя Дънов.

Създателят на метода сугестопедия проф. Д-р Лозанов също е обменял знания с Боян Боев и се е облягал на принципите на…

Дата10.03.2020
АвторЕлена Стойчева

Преживяването в училище Summerhill, UK, Suffolk, Leiston, юли 2019

“Ако се погрижим за емоциите си, интелектът ще започне да се грижи сам за себе си”

За първи път откакто съществува, а това вече е един век, училище Summerhill отвори врати за външни лица. Събитието беше 5 дни с цел да се потопим във философията и атмосферата на училището и да се запознаем лично с учениците, учителите, създателите, правилата и функционирането на това утопично самоуправленско училище…

ДатаНоември, 2018г.
АвторЕлена Стойчева

Interview with Gloria Alguacil

Lozanov- Gateva Suggestopedagogue and Teacher Trainer

Suggestopedia is for me a life philosophy. It is a way of life. It is much more than a science, a teaching/learning method or a bunch of techniques to learn faster and easier. If you think that every human being is born with unlimited capacities, with lots of talents just to be stimulated and developed; if you know that art and science shouldn ́t be….

ДатаСептември, 2018г.
АвторЕлена Стойчева

Обучение II ниво на преподаватели

През август и септември, студиото ни беше домакин на второто обучение за преподаватели по метода сугестопедия в последния му вариант от 1997г, наречен ,,десугестивна педагогика”. Гост обучител беше Gloria Alguacil, работила до последно с двамата създатели на метода проф. Д-р. Лозанов и проф. Д-р. Гатева…

ДатаНоември, 2017г.
АвторЕлена Стойчева

Игра Заедно с въпроси и предизвикателства за опознаване

на български и английски език

Новата игра на център ЗаЕДНО е готова!

Играта е подходяща за всеки, който обича да общува, да опознава, да се провокира, да бъде спонтанен. На български и английски.

Тази игра е прекрасна за сближаване на родители с деца, за разтуха с приятели, за сплотяване на екипа, опознаване на другия, при обучение по чужд език…

ДатаЮли, 2017г.
АвторЕлена Стойчева

Споделен опит след подновяването на сертификата за сугестопедагог в Мадрид

За мен беше важно да се докосна и до обучител, който е работил лично и с проф.Д-р Гатева, черпил е от извора, преживял е курс, в оригиналния вариант, воден от самата нея. Както знаем проф. Д-р Гатева създава текстовете на учебниците, игрите, дидактичните песни, използвани за чуждоезиковото сугестопедично обучение, води курсовете и методическата част от …

ДатаЮли, 2019г.
АвторЕлена Стойчева

Книга за лятната ваканция

статия: Елена Стойчева

Ако се чудите коя книга да прочетете на тема възпитанието на децата, не се двуумете. Ако все още не Ви е попадала “Възпитание чрез свобода” от А.С. Нийл, създателят на училище Summerhill, е великолепно ръководство за разбирането на детския свят и на себе си, независимо колко сме пораснали..