ДатаМарт, 2020
АвторЕлена Стойчева

Експресивните арт техники като творчески инструмент

Когато има зададени задачи и предизвикателства за изобразяване, съчетани с въпроси за саморефлексия, свързани с темата, процесът е арт терапевтичен. Целта е да има творчески продукт, който служи като “нов начин за виждане на нещата”. Той е като фотопроявител на вътрешния ни свят. Това води до достигане до нови прозрения. Образният език е впрегнат да извика небуквални изводи и прочит на изображението/творението, които да осветят останали в сянка части от пъзела ни.  Арт терапията е може би най-директната врата към подсъзнаваното и към творческото начало. 

Когато човек не може да вербализира или преработи дадени преживявания, често запява, рисува и изобразява,разказва история, в която може да припознае своята история по нов начин.

Всъщност фолклорните приказки, песни и танци идват от този невербален начин на изразяване, в който чрез символи, сюжети и герои е “маскирана” нечия история, дори колективното психе на даден народ, табутата в дадена култура. 

Арт терапията има потенциала да лекува травми, но експресивните техниките могат да се използват и като творчески инструмент. Те вече са широко разпространени като средство-стимул в ежедневието и в образованието, в бизнеса и в комуникацията, в планирането на конкретни цели, в генерирането на идеи.

Рисуването, измислянето на истории, създаването на тематични проекти с колажи, поезия, творческо писане, воденето на журнал/ дневник, движението, динамичното преливане на форми с глината, фото-разказът имат отключващ и вдъхновяващ ефект. Ако са използвани и вплетени в целеви процес, 

те са вълшебната пръчица, с която:

 1. Можем да изследваме себе си и емоциите си
 2. Да се свържем с ресурсите си, уменията и помощниците си за дадена ситуация
 3. Да предвиждаме възможни препятствия, бариери,трудности и отклика ни към тях
 4. Да отключваме въображението си
 5. Можем да установим по-добра връзка с тялото си
 6. Да изследваме предназначението си
 7. Да изследваме миналото си и да преразгледаме дадени ситуации
 8. Да осъзнаем начините ни за справяне
 9. Да създаваме планове свързани с нуждите си
 10. Да чертаем пътя си напред, да визуализираме целите си
 11. Да се чувстваме стимулирани и събудени
 12.  Да се учим да “четем” себе си, да разчитаме езика на подсъзнанието си
 13. Да генерираме идеи

Експресивните техники са разговор с душата, когато не са буквално копиране на действителността, а по—скоро се явяват метафоричен или символичен превод на идеи, представи, възприятия, преживявания или нова информация. Често задачите дават възможност за нова пътека на мислене. 

Асоциацията и метафората са ключови за да се случи визуалният превод.

Нещо като инструмент за трансформация или фотопроявител на вътрешния ни свят и впечатленията, които сме “заснели” в подсъзнанието си.

Любопитно е че, когато правим самоцелно драскане, това има точно толкова отключващ и трансформативен ефект колкото и чрез зададена тема. Често в арт терапевтичната сесия, при клиент с даден казус се дава задача свободна рисунка, която да послужи за връзката и новото разбиране на казуса. 

Приложението на експресивните техники може да е и прекрасен начин за ,,преживяване” на учебното съдържание. Очаквайте повече по темата в следващите ни статии.