НАШЕТО ЗАЩО СУГЕСТОПЕДИЯ

Аз съм Елена Стойчева. Считам се за един от малкото щастливци, който смята, че работата му като учител по английски език е и житейско призвание. Завършила съм  английска филология и благодарение на педагогическия профил практикувам езиково обучение вече повече от 10 години.

Започнах да преподавам по традиционните методи на обучение и бързо се увлякох да търся повече от оценки или нива от учениците, а именно – скрития механизъм на успеха в ученето  – разгръщането на потенциала на мозъка им. Така в търсенето на своя път към истината стигнах до сугестологията на проф. д-р Г. Лозанов и метода му, разработен съвместно с проф. д-р Е. Гатева  – сугестопедия.

Бях силно привлечена от истинността в публикациите им, всеобхватната им практика, която излиза  извън пределите на родината ни и възхитителните резултати на педагогическия метод. Основното беше, че няма човек, който да не може да научи чужди езици.

Така тръгнах да търся жив извор на знания – човек, който се е учил пряко от професорите и е практикувал с тях. Това се оказа не лека задача. Известно е, че още с признаването на метода от ЮНЕСКО през 1978г. и разпространяването на феноменалните резултати от ускоряването на процеса на учене, се появяват и много мними месии, които твърдят, че го владеят и прилагат успешно. Това, обаче, далеч не е било лесно осъществимо. Първо професорът, принуден от тоталитарната власт, е живял 10 години в изолация до самото падане на режима през 1989г. Второ, веднага след промените той емигрира и се заселва в Австрия. Самата проф. Гатева почива рано още през 1997г. Така кръгът на хората, които са можели да общуват и работят пряко с тях, се стеснява драматично.

Когато ученикът е готов, учителят сам идва при него. Намерих учител-личност, която е работила рамо до рамо с двамата създатели на метода. Тя не само ми откри механизмите за отключване на възможностите на парасъзнанието, но ми показа и спазването на златната пропорция в комуникацията, която е ключова за добрия сугестопед. За това съм й дълбоко признателна.  

 

През 2014г. създадох школата ЗаЕДНО, където обучавам ученици от 2-ри до 5-ти клас и зрелостници над 14 годишна възраст. Методът ми ползва авторско развито съдържание  – адаптации върху съвременни медии – National Geographic, British Council, New Yorker и други, основавайки се на работещите принципи на сугестопедията. Не мога да приравня метода си със сугестопедията на проф. Лозанов и проф. Гатева, защото сами разбирате, че приложимият контекст е съвременен/различен/, а създателите на оригиналния метод все пак не познавам лично. В едно съм убедена, обаче – методът ЗаЕДНО е създаден с живата закваска на сугестопедията и работи за всички без изключения. Това го прави толкова успешен. Прочети повече за метода

 

 

 

 

 

НАШАТА ВИЗИЯ

Всеки може да учи. Ученето е преживяването на живота и израстването в него. Всеки може да се изразява с уникалните си таланти.

Нашите ценности

СВОБОДНА ВОЛЯ

Свободата или изборът, който се предоставя, е ключова необходимост за ученолюбието и себеизразяването.

СИНХРОНИЧНОСТ

Начините за учене са в синхрон с естествените мозъчни и психологически функции.

СМИСЪЛ

Връщане на живия интерес към процеса на учене.

 

2006
CPE Cambridge level C2
Certificate of proficiency in English Cambridge level C2
2008
Специалност Английска филология с отличие
2013
Сертификат за сугестопед от фондация проф. д-р Г. Лозанов и проф. д-р Е. Гатева
2016
Подновяване на сертификата за сугестопед в Мадрид, Испания
I ниво 150 астр.часа, retraining/refresher course при Gloria Alguacil
2017
Елена е супервизирана от обучител Gloria Alguacil
по време на цял курс 150 астр.часа
2018
Обучение II ниво
120 астр.часа, Пловдив

През 2006 и 2007г. ПУ, ФМИ

Елена преподава английски език в Пловдивски Университет, Факултет ФМИ

2006-2010г. Lingua Mundi

работи в езиков център Lingua Mundi, както и в други езикови школи в Пловдив и София за възрастни и деца

2010-2013г. базов учител в ОУ „Райна Княгиня"

работи в ОУ„Райна Княгиня“, Пловдив, където прилага различни иновативни методи с децата от различни възрастови групи. При нея за пръв път децата имат свободата да играят игри, чрез които да учат, да седят и работят по групи, да изготвят проекти по тяхно желание и те да водят часове. Талантът на детето се превръща в основен мотив на часовете й.

От лятото на 2015г. йога на смеха

e сертифициран инструктор по йога на смеха

2016г. Арт терапия към НБУ

завършва Арт терапия към НБУ

2019г. Summerhill school, Uk, Leiston

Елена посещава училище Summerhill, Англия, Leiston и други, които са пример за образование в хармония с човешките ценности и емоционална свобода.
Интересува се от подходи като Реджо Емилия, Новата педагогика на Боян Боев и демократичното образование, както и връзката родител-дете- учител.

Другите за ЗаЕДНО

И не вярвайте единствено на моята собствена дума. Вижте какво пишат по-долу родители на ученици или самите ученици за метода ЗаЕДНО.

Свържете се с нас СЕГА за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ на 0886802605


Представлява разговор в рамките на 30 мин., в който изслушваме вашата визия и цели и отговаряме честно дали методът ЗаЕДНО е подходящ за Вашия случай.