Как арт техниките могат да се използват в образователния процес?

Тази статия е продължение на статията: ,,Експресивните арт техники като творчески инструмент”, която можете да прочетете в графа Статии

Арт техниките могат да бъдат интегрирани във всякакъв образователен процес, ако преподавателят е творчески настроен и идеен. Всяко едно сухо съдържание може да се обживи като се създадат рисунки, схеми, форми или макети, които да послужат за по-доброто разбиране, представа и демонстриране на учебния целеви материал. Още по-вълнуващо е ако самите учащи са въвлечени да създадат или изобразят съдържанието в нагледен вид. Това прави процеса на учене жив и активен, с преживяване. 

По физика, например, учениците могат да правят експерименти с техни идеи и да създават нови съвременни разработки, базирани на даден физичен закон или откритие. 

 

 

 

По разказвателните предмети могат да се правят илюстрации в епизоди, да се разиграват сюжетите като театър и да се правят импровизации. 

 

 

Това важи и за езиковото обучение както на родния, така и на чужд език. 

Рисуването по време на слушане е изключително активен начин за запомняне на ново съдържание, като в комбинация с текст се получават красиво илюстрирани и творчески тетрадки със записки, които остават в дългосрочната памет. 

 

Защо?

 

 

Защото преводът от слухова информация в образна и метафорична е един доста всеобхватен процес. На първо място имаме активно слушане, висока концентрация, от друга страна тази входяща информация се обработва и се прави подбор кое е същественото и на трето място, отсятата информация минава през творческата мисъл, за да бъде представена по един нов начин- като картинен изходящ продукт.   

В целия този процес участват и функционират активно много повече отдели на мозъка, отколкото при записване тип диктовка. Най-същественото е, че при писменото изражение използваме само лявото си полукълбо, докато при картинния превод- двете мозъчни полукълба функционират хармонично. 

Картинното учене има еднакво благотворен ефект както при ученици, така и при възрастни. 

Дали всеки може да борави с този картинен език? Ако Ви е станало интересно, по-подробно ще говорим и изпробваме картинното учене на онлайн срещата ,,Как да си помогнем с ученето и записването?” по покана на училище Френе тази събота! 

До тогава!

АвторЕлена Стойчева
ДатаАприл, 2020